Geen categorie

Die verrekte smartphone

Er is iets dat ik op moet biechten. Iets waar ik niet trots op ben en waarvan ik weet dat ik heel veel medestanders heb. En dat dat prima is, maar dat ik ervan af wil. En ik ben er ook een tijdje van af geweest, want toen had ik er letterlijk geen. Ik was namelijk smartphone-loos tot het moment dat onze dochter geboren werd en ik de neiging kreeg om foto’s te maken en te delen met mijn dierbaren via WhatsApp. En toen ging het van kwaad naar erger. Ik ben José en ik ben verslaafd. Aan mijn iPhone. En ik neem jullie mee in mijn afkicktraject.

Smartphones en social media zijn sneaky tijdvreters

Wat sluipt dat er gemakkelijk in. Ik had me, toen ik weer ‘aan de smartphone’ ging, zo voorgenomen om dat ding alleen te gebruiken als ik een foto wilde maken of iets op moest zoeken. En dat ik beslist niet zo zou worden zoals ik half Nederland zie: verkleefd met de telefoon. In de speeltuin, tijdens wandelingen, op de fiets, in de auto, als er visite is. Altijd, overal. En toch ben ik er ook zo een geworden. Zo een, die zelfs haar kinderen soms laat wachten omdat je te druk aan het scrollen bent in je telefoon: nutteloos kijkend naar andermans (perfect voorgespiegelde) levens. Want vooral de social media is een grote boosdoener.

De maat is vol. Er móet iets veranderen, voordat mijn kinderen straks net zulke telefoonverslaafden worden als ik ben. Ik moét ze in deze tijd laten zien dat het ook anders kan. Daarvoor zal ik moeten beginnen bij mezelf. Tijd voor actie dus!

Helemaal smartphone-loos door het leven gaan is iets wat me heerlijk lijkt, maar aan de andere kant ook de gemakkelijkste weg. Wat er niet is, kun je ook niet gebruiken. Toch? En ik weet dat ik op een goed moment toch weer terug wil grijpen naar die telefoon die alles kan en die in deze tijd bijna ‚onmisbaar’ (tussen aanhalingstekens, want wat is nu eigenlijk onmisbaar?) is. Dat gaan we dus niet doen. Zie het als een smartphone-dieet. Geen crashdieet (want we weten inmiddels allemaal dat je geheid zult vervallen in oude gewoontes en gaat jojo-en), maar een aanpassing van de levensstijl. Hoe ziet dit dieet er voor mij uit?

Mijn smartphone-dieet

Allereerst ben ik mijn iPhone gaan opruimen. Ik wil gaan minimaliseren in de tijd die ik besteed aan mijn telefoon en dat werkt het beste als de dingen die ik doe op mijn telefoon zo min mogelijk tijd in nemen. Eigenlijk moet mijn iPhone een beetje saai worden. Zo van: ‘hmm, er valt niks te beleven op dit ding, laat ik mijn tijd nuttiger besteden’. Dat ik er snel op uitgekeken ben, maar dat ik de dingen die ik leuk vind en als ‚waardevol’ zie, toch kan blijven doen. Hoe ik dat gedaan heb, welke apps ik had en welke ik verwijderd heb zal ik een andere keer toelichten. Ik zal in ieder geval vast verklappen dat Facebook er eentje is die ik permanent heb verwijderd.

Daarnaast heb ik met mezelf afgesproken dat mijn telefoon overdag, op het moment dat de kinderen wakker/thuis zijn, alleen pak wanneer ik iets moét opzoeken (buienradar blijft handig als ik naar buiten wil met de kids en een recept opzoeken voor het avondeten of die koekjes die ik beloofd had te gaan bakken is toegestaan). Berichtgevingen van whatsapp, sms etc. heb ik dan ook uit staan en daar mag ik heel af en toe even naar spieken. Laten we daar het moment van naar de wc gaan voor gebruiken. Haha. In de avond, als de kinderen op bed liggen, mag ik doen wat ik wil, maar.. mijn telefoon gaat niet mee naar bed. Ook niet als ik de kinderen naar bed breng.

Oef. Wat ben ik streng voor mezelf. Het gaat veel discipline kosten om me aan mijn eigen regels te houden, maar wil ik dat mijn kinderen het offline leven belangrijker vinden dan welk vierkante schermpje dan ook, dan zal ik dat moeten voorleven. Dus ik ga dit volhouden en dit gaat de nieuwe standaard worden. Hoe ik het zal ervaren? Dat is iets voor de volgende keer.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *