kiindfestival
Geen categorie

Het Kiindfestival 2016

Overheerlijke, ter plekke gebakken, biologische pizza’s eten. Wobbelen op de wobbelplayground. Chillen in het gras. Mooi weer. Draagdansen met vriendinnen bij de draagdansworkshop. Slenteren over de markt en de verleiding weerstaan om alles te kopen wat er ligt. Spelen in de Speel-o-theek. En weer eens een keer een dagje niet eigenaardig maar gewoon-normaal te zijn. Wij waren zaterdag naar het Kiindfestival!

Kiind

Kiind is een online (en tegenwoordig ook in blad-vorm) magazine dat zich bezig houdt met bewust en eerlijk ouderschap. Uit iedere cultuur pikt ze dingen mee over het opvoeden en informeert ouders hierover door middel van artikelen op de website of in het blad, dat sinds dit jaar beschikbaar is. Kiind is een website die ik al een aantal jaren volg, met veel plezier, want wat heb ik al veel geleerd over mezelf en over het ouderschap. Een inspiratiebron is het voor mij, waar ik die dingen uithaal die bij mij passen en het ouderschap voor mij een meer relaxte ‘job’ maken. Kiind is ervan overtuigd dat spelen (en dus ook huttenbouwen) een groot deel van de opvoeding is. I love it!

Het Kiindfestival

Sinds 2014 organiseert Kiind het kiindfestival. Een festival voor ouders én kinderen met theater, muziek, dans, lezingen, hutten bouwen en nog veel meer. Dit jaar besloten wij daar naartoe te gaan. Om te kijken wat dit voor festival is en de sfeer te ervaren. Daarnaast waren er een aantal lezingen over het ouderschap die ons interessant leken. Die lezingen, daar zijn we niet eens aan toegekomen. We hadden het veel te druk met relaxed over het terrein slenteren, in het gras chillen, over de markt lopen en te genieten van de heerlijke sfeer die er hing. Sommige mensen vonden het wel heel ‘ver weg’ om naar zo’n festival te gaan. Helemaal in Amersfoort vanuit het hoge noorden. En toch zou ik het volgend jaar zo weer doen.

Ik was hier gewoon-normaal!

In het dagelijkse leven heb ik regelmatig het gevoel anders te zijn. Noem het een geitenwollen sok, een hippie, een ontaarde moeder of whatever en hoewel ik best trots ben op het anders zijn (ik bedoel: ik sta daar met de volle 100% achter), is het soms vervelend. Het maakt je soms best eenzaam. Bij het Kiindfestival was ik normaal. Duizenden moeders (en vaders ook trouwens) liepen met hun kind op de rug, op de buik, aan de borst (ja, dat vaders dan weer net niet natuurlijk) en op blote voeten rond en de ene was nog kleurrijker gekleed dan de ander.

Ik genoot er volop van en als ik alleen was geweest had ik de hele dag op een kleedje op de grond gezeten om te genieten van alle diverse mensen. En van alle kinderen die, net als hun ouders, helemaal zichzelf waren en de wereld van het Kiindfestival aan het ontdekken waren. En iedereen werd in zijn/haar waarde gelaten. Ontroerend.

Wat er allemaal te doen was

Alleen al om de sfeer zou ik terugkomen, maar ook alle activiteiten waren geweldig. Onze dochter, die de wobbels aan het uitproberen was op de wobbelplayground. De kinderen die een broodje aan het bakken waren bij het kampvuur. De draagdansles die we meemaakten. De markt met alle leuke spulletjes waar je werkelijk hebberig van wordt (ook wanneer je liever consumindert). Er waren lezingen, maar zoals ik al zei zijn we hier niet aan toe gekomen en ook het theater hebben we gemist omdat we iedere keer te laat waren. Het was jammer dat de rijen bij de eetgelegenheden zo lang waren (en dat is vast volgend jaar ‘beter’), maar oh wat waren de pizza’s en andere lekkernijen lekker!

Dochter heeft heerlijk rondgerend, gelopen en gespeeld en op andere momenten zat ze lekker bij mij op de rug of bij man op de buik in de draagdoek. En ook dat vindt ze heerlijk. Er was muziek, er was dans, je kon hutten bouwen met je kroost, kinderen konden geschminkt worden, er was een zweefmolen, een hoek met hangmatten en een mega hemelbed waar kinderen vol enthousiasme op mochten springen (en nog véél meer). En dat allemaal op een heerlijk buitenterrein, waar niet gerookt mocht worden. Geweldig!

Dochter heeft genoten. Man heeft genoten. Ik heb genoten. Volgend jaar weer? Als het aan mij ligt wel.

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *