Geen categorie

Sinterklaas in huize eigenaardig, magisch en klein

Het is zover. Onze dochter is groot genoeg om enigszins een beetje mee te krijgen van de hele sinterklaasgekte die leeft in Nederland rond deze tijd van het jaar. Godzijdank krijgt ze niks mee van de uitzichtloze pietendiscussie die ieder jaar weer aangewakkerd wordt (mijn hemel, wordt volwassen. Maak een keuze over de toekomst van de al dan niet zwarte piet en leg je daar bij neer. Voor kinderen maakt de kleur van die mensen echt niet uit. Als ze maar vrolijk en gek zijn én cadeaus bij zich hebben. Maar dat is een heel andere discussie waar ik me eigenlijk niet in wilde mengen. Mislukt). Waar ze wel wat van meekrijgt is van de kinderen die vol zijn van Sinterklaas en piet en thuis wil ze dan ook niets anders dan pietenmuziek luisteren. En cadeautjes. Al denkt zij dat wij cadeaus gaan geven aan Sinterklaas. Tijd om er thuis wat aandacht aan te besteden en te starten met een jaarlijkse gezinstraditie. Hoe gaan wij om met Sinterklaas?

Sinterklaasfeest is voor mij..

Het sinterklaasfeest is wat mij betreft een onwijs leuk kinderfeest waarin magie en spanning een grote rol spelen. Maar te spannend hoeft dan ook weer niet, want als ik een juf in mijn familiekring hoor praten over hoe druk kinderen in deze tijd van het jaar zijn en ook ouders vaak hoor over dat ze blij zijn als het weer januari is denk ik dat we met zijn allen de plank een beetje misslaan. Het moet leuk blijven en niet zo’n grote impact op kinderen hebben dat ze op school en thuis simpelweg niet meer functioneren. Omdat luisterpiet alles hoort of omdat de pakjes in Dokkum drijven in plaats van veilig op de stoomboot liggen. Of omdat er weer eens pieten zijn die verdwaald zijn, een sinterklaas die op een zinkend schip zit.. Man, wat verzinnen ze wat bij dat sinterklaasjournaal.

Wij vertellen onze dochter gewoon hoe het zit

Om dit soort narigheden en wat mij betreft onnodige spanningen te voorkomen  vertellen wij onze dochter gewoon hoe het zit. Bij ons in huis is het geen geheim dat sinterklaas en de pieten verklede mensen zijn en dat papa en mama de cadeaus kopen. Maar.. mensen die verkleed zijn spelen een toneelspel en wij mogen daar lekker in meespelen. Vol fantasie en magie, maar wel aangepast op haar leeftijd, dus ook voorspelbaar en overzichtelijk. Daarom hebben we een aftelkalender gemaakt, waarop te zien is wanneer we naar de sint gaan kijken in de stad, wanneer we pepernoten gaan bakken samen, wanneer de schoen (eenmalig) gezet mag worden en wanneer het pakjesavond (het sinterklaasfeest) is. Daarnaast weet ze van een aantal cadeaus (die we samen ingepakt hebben) dat ze die met pakjesavond zal krijgen.

We leggen haar uit dat de buurman vanavond op het raam zal kloppen en de zak voor de deur zal zetten, maar hoe laat de buurman dat precies zal doen is spannend. We hebben uitgelegd dat papa en mama haar schoen zullen vullen, maar wat we daarin gaan doen was spannend. We legden haar uit dat we naar sinterklaas en pieten gingen zwaaien in de stad en dat de pieten vaak lekkere koeken bij zich hebben, maar of en hoe de pieten haar zouden benaderen was spannend. Voor nu is deze manier van sinterklaas vieren spannend en magisch genoeg. Volgend jaar doen we daar vast een schepje bovenop. En het jaar daarop en het jaar daarop… Want het is en blijft een geweldig leuk feest. Ook wanneer je als kind al weet dat het één groot toneelspel is.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *