Geen categorie

Smartphone-dieet. Failed.

Zoals ik laatst al zei op Instagram weet ik niet zo goed meer wat ik met mijn me-time moet. Nou ja, ik weet het wel. Wat? Ik zit vol ideeën, maar op de een of andere manier heb ik de puf er niet voor om ze uit te gaan werken/voeren. Ik geloof dat ik in een vicieuze cirkel zit. Dat besef hakte er nog even extra in toen ik op dag twee van de #ontdekjevuur challenge van Kiindmagazine moest nadenken over waar ik mijn brandstof vandaan haal. Waar krijg ik nu echt energie van en waar gaat mijn kostbare energie op dit moment naartoe?

Wat geeft mij energie?

Ik krijg energie van schrijven, van breien, van tekenen, van naaien, van wandelen, spelletjes doen, buiten zitten bij een vuurtje, tijdschriftje lezen, boeken lezen, mijn favo muziek luisteren.. allemaal offline dingen. En weet je wat? Ik krijg ook energie van gewoon offline zijn en me volledig focussen op de kinderen. Samen dingen ondernemen. Van boekjes lezen tot aan cake bakken of erop uit gaan. Ook al vreten ze ook weer veel energie weg. Op de dagen dat ik mijn telefoon bewust aan de kant leg en lekker in mijn vel zit waardoor ik niet in de verleiding kom om hem weer te pakken, loopt alles soepeler. We doen leuke dingen en geniet ik volop van alles wat we samen doen. Maar toch gaat mijn energie steeds weer mijn telefoon en niet naar de dingen die mij uiteindelijk ook weer energie opleveren.

Waar gaat mijn energie naartoe?

Ik denk dat dat het hele probleem van mijn niet-meer-met-me-time-om-kunnen-gaan-gedrag is. Een terugkerend thema, i know, maar het zit ‘m in het steeds online (willen) zijn. Dat weerhoudt me tijdens mijn momenten voor mezelf om daadwerkelijk te gaan doen waar ik energie van krijg. Want hoeveel makkelijker is het om gewoon op die bank neer te ploffen en een beetje te instagrammen (ja, ik was naïef. Instagram is óók een medium waar je tot in het oneindige in kunt blijven scrollen. Maar.. deze is té leuk om te verwijderen), uitzending gemist kijken, zoeken naar series die ik kan volgen en die dus tot in den treuren kijken tot mijn me-time weer voorbij is?

Voor al die andere dingen moet ik in beweging komen en ik heb jonge kinderen die niet doorslapen en ik ben dus moe. Maar wat als die vermoeidheid minder zwaar voelt als ik juíst in beweging kom en wél ga doen waar ik energie van krijg? Zou ik daardoor eerder naar bed gaan? Omdat mijn behoefte aan (zinvolle) me-time vervuld is en ik dus niet bang ben dat vroeg naar bed gaan die me-time korter maakt? En zou ik beter slapen omdat ik niet de hele dag al steeds voor ‘dat blauwe licht’ gezeten heb? Beter en langer slapen, waardoor de vermoeidheid minder wordt en ik stukje bij beetje steeds minder moeite hoef te doen om mijn eigen tijd in te vullen zoals ik dat wil? Op zijn minst het proberen waard, toch?

Poging 683 tot een meer offline leven

Poging 683 om daadwerkelijk af te kicken van die telefoon, die mij toch nog steeds in zijn macht heeft. Dit keer the hard way. Discipline. Telefoon op hard om inkomende gesprekken op te kunnen blijven merken, maar.. overdag op een nader te bepalen vaste plek, buiten mijn zicht en niet aankomen. Als de kinderen in bed liggen mag de telefoon van zijn plek, maar.. onbewust doorscrollen, niet meer doen. Uitzending gemist kijken omdat ik een leuk programma gemist heb? Prima. Zoeken naar een enigszins een beetje leuk programma om mijn avond te vullen? Fout! Soapseries volgen om even lekker hersenloos tv te kijken (ik noem geen namen, GTkuchhST), oké oké, na de zomercliff stop ik daar echt (weer) mee.

Het lijkt wel een eeuwige strijd te zijn. Als dit niet werkt moet ik misschien toch maar weer eens nadenken of smartphoneloos, of nog beter internetloos door het leven gaan niet beter is voor mij. Maar zoveel mensen kunnen hun telefoon gebruiken zonder verslaafd gedrag te vertonen. En gewoon tv kijken omdat ze een programma leuk vinden. Het is geen schande om meer offline te zijn dan online. Dat moet ik toch ook kunnen?

Heb je tips? Of vind je het herkenbaar en wil je vooral meedoen? Tell me! In de reacties hieronder, via instagram of via mail. Alle support is welkom!

3 Comments

  • Sanna

    Heel herkenbaar! Het telefoongedeelte dan hoor, niet tv. Ik heb het bij vlagen ook en dan moet ik mezelf weer even in de hand krijgen. Wat mij helpt is het besef hoeveel tijd ik extra blijk te hebben als ik die telefoon alleen check op vaste tijden en in een beperkte tijdslimiet. Maar ja….dat consequent volhouden, is een dingetje. 😂😬

    Succes!

    • Jose

      Dank voor je reactie Sanna, leuk dat je reageert! Inderdaad, dat consequent volhouden is echt een dingetje. Die telefoon trekt dan zo.. Terwijl ik het eigenlijk helemaal niet wil. Vandaag heb ik het best heel goed gedaan, mijn telefoon had aan het begin van de avond nog 89% batterij. Best goed toch? 🙂 Het beseffen hoeveel tijd er overblijft zonder die telefoon is een goede!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *