smartphone-gebruik
Geen categorie

Je smartphone-gebruik minimaliseren door apps te verwijderen

Zoals ik al schreef ben ik keihard bezig om de tijd die ik steek in het scrollen in mijn smartphone drastisch te verminderen. Net als bij het afkicken van een andere verslaving zitten er goede dagen en minder goede dagen tussen, maar op de goede dagen gaat het ‘afblijven van dat rotding’ me echt goed af. Afgelopen week ontdekte ik dat ik ineens wel drie (DRIE!!) dagen met mijn telefoon kan zonder hem tussentijds op te laden. Als je bedenkt dat ik hem voorheen soms halverwege de dag alweer aan de lader moest hangen… Is er duidelijk verbetering. Maar toch pak ik mijn telefoon op de minder goede dagen te snel. Om hem vervolgens wel weer weg te leggen, dat dan weer wel, want zoveel gebeurt er niet meer op.

Dat ‘saai maken’ van mijn telefoon is wat dat aangaat aardig gelukt! Ik heb de apps verwijderd die de meeste tijd van mijn smartphonegebruik in namen. Welke dat zijn?

Facebook

Ik heb al jaren een haat-liefde verhouding met Facebook. Ik heb het zelfs een tijdje zonder gedaan. Toch bekroop me op een gegeven moment weer het gevoel dat ik van alles miste. Facebook doet het wat dat aangaat ontzettend goed. Ze maken zichzelf onmisbaar! Helemaal nu de facebookgroepen als paddestoelen uit de grond schieten. Ik was lid van (en volgens mij overdrijf ik niet) ruim 50 facebookgroepen. En ik herkende me in ze allemaal en geen enkele wilde ik verwijderen, want ik zou toch net dat ene advies omtrent ouderschap, wasbare luiers, wolletjes, christenzijn, etc. missen waar ik juist zoveel aan zou kunnen hebben.

Nadeel van dat ‘niks willen missen’ was dat in die 50 groepen duizenden leden zaten die van alles te melden hadden binnen die groepen. Mijn nieuwsfeed werd dus elke minuut anders. Ik kon blijven scrollen wat ik wilde en dan nog was het er moeilijk doorheen komen. Ieder moment dat ik me ‘verveelde’ keek ik dus even. Werd ik daar gelukkiger van? Nee, eigenlijk niet. Mijn schuldgevoel jegens mijn lieve kleine koters groeide en groeide. Was het waardevolle informatie die ik zou missen als ik ermee zou stoppen? Ik zou vast dingen missen, maar het grootste deel van de berichten was eigenlijk niet zo boeiend.

Nu was stoppen met alleen de facebookgroepen en het behouden van mijn account een optie natuurlijk, maar waar gebruikte ik Facebook verder eigenlijk nog voor? Precies, nergens voor. Weg ermee dus! Tot nu toe bevalt het prima!

Tip: wil je niet in de verleiding komen stiekem toch weer in te loggen in Facebook? Verwijder dan ook even je wachtwoord in de sleutelhanger van je webbrowser. Facebook is slim met zijn ‘je kunt op elk gewenst moment je account weer herintroduceren, je account is alleen maar gedeactiveerd’. Ik ben ze slimmer af. Jij ook? 

Funda

Sinds onze zoektocht naar een koopwoning was funda een door mij hel veel gebruikte app. Dagen van alleen maar woningen zoeken gingen voorbij en andere dagen keek ik toch meerdere malen per dag of er al wat nieuws opstond. Ik legitimeerde dat met het feit dat de huizenmarkt krankzinnig geworden is dus ‘ik moest er als de kippen bij zijn als er wat interessants op zou komen te staan’. Inmiddels hebben we ons koophuis, dus wat heeft het nog voor nut om te spieken? Zo’n funda knop op mijn beginscherm van mijn telefoon en verveling (wat is dat trouwens? Ik heb twee kinders) zorgden toch iedere keer weer voor toch even spieken. Stom hè? Want iedere keer besefte ik me weer dat ons leuke huis immers al gebouwd gaat worden. Weg ermee dus.

Spelletjes

Ik had nog een paar spelletjes op mijn telefoon staan. Niet slim als je je telefoon zo onaantrekkelijk mogelijk wil maken. Als je dat verrekte ding namelijk pakt ‘uit verveling’ en Facebook en funda zijn er niet meer en de andere apps geven maar weinig nieuws, is een spelletje spelen best aantrekkelijk natuurlijk. Zoiets als geen koekjes in de kast hebben maar wel een pot heerlijke chocopasta. Een beetje verslaafde weet daar wel raad mee. Toch? Weg ermee.

Mijn saaie telefoon

Verder gebruik ik maar weinig apps. Maar voor alle rust op mijn telefoon, dus dat ik direct kan zien dat er echt echt echt niks te beleven is op dat ding heb ik alle apps ook maar verwijderd die ik nooit gebruik: google maps (want ik heb een kaarten app), weer-app (want buienradar), herinneringen, LinkedIn (want zo interessant ben ik op carrieregebied niet) en al die andere apps die standaard op je telefoon staan, maar waar je nooit wat mee doet. Dit heeft geresulteerd in 2 halfvolle pagina’s met apps. En daar zou ik één van kunnen maken, maar die apps die ik wil houden, maar niet direct zichtbaar moeten zijn (want aantrekkelijk), staan veilig op de tweede pagina (instagram, pinterest en bloglovin’).

Voor nog meer rust heb ik alle meldingen uitgezet. Mijn telefoon trilt dus alleen nog wanneer ik gebeld wordt. Wat een rust!

Inmiddels is mijn telefoon al een paar weken zo opgeruimd en er zijn geen apps meer bijgekomen of afgegaan. Eigenlijk werkt dit best goed voor mij. Op de momenten dat ik toch even grijp naar mijn telefoon kom ik al snel van een koude kermis thuis. Mijn feed van instagram is niks veranderd (want zoveel mensen volg ik nu ook weer niet), pinterest heeft nog steeds dezelfde pins in mijn nieuwsfeed staan en bloglovin’ kost te veel tijd om even tussendoor te bekijken. Meestal pak ik mijn telefoon en smijt ik hem met dezelfde gang weer weg omdat er noch niets te beleven valt. Mijn telefoon is saai geworden, mijn dagen met de kinders des te leuker!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *