Geen categorie

Wolbroekjes

Wasbaar luieren is een sport. Een kunst soms en af en toe flink oefenen. Waar wij het fenomeen ‘spuitluiers tot in de nek’ (die we regelmatig voorbij horen komen bij de wegwerpluierconsument) werkelijk nog nooit meegemaakt hebben (echt niet!), lopen wij weer tegen andere problemen aan. Liepen, want vooralsnog hebben we DE oplossing voor die problemen gevonden, namelijk wolbroekjes.

Lekkage problemen

Sinds de geboorte van de dochter gebruiken we de ouderwetse oogjesluiers met daaroverheen een overbroekje van Little Lamb. Een prima combinatie waar we heel tevreden over waren. Waren, want de laatste tijd gebeurde het steeds vaker: lekkage. Bij de beentjes, omdat N. smal is en het elastiek niet goed aansloot, maar ook gewoon dwars door het overbroekje heen. En dat terwijl de luier dan niet eens volledig verzadigd was. Niet fijn, want ik bleef kleding (en beddengoed) wassen.

Wanneer ik een oplossing of tips zoek, zoek ik eigenlijk altijd op het internet en daar kwam ik al snel het fenomeen wolbroekjes tegen. Wolbroekjes als overbroekjes? Wol is toch niet waterdicht? Ik was sceptisch, maar overal las ik terug dat wolbroekjes zelfs bij de grootste plassers droog bleven in de nacht. Door een wolbroekje te behandelen met wolvet (laten weken in wolvet, lanoline genaamd) worden ze (grotendeels) waterdicht. Natuurlijk lekt zo’n broekje wel door bij een onwijs natte luier, maar wol neemt ook nog 50% van zijn eigen gewicht op aan vocht, waardoor het aan de buitenkant alsnog droog aanvoelt. Het heeft daarnaast ook nog het voordeel dat het luchtiger is dan een broekje van PUL, wat minder kans geeft op uitslag. Dat last ik op het internet en dat moeten we hebben, dacht ik.

Aan de wolbroekjes

Ik vergat even dat ik die broekjes op de hand moest wassen en lanoliseren (want dat leek me toch wel wat bewerkelijk) terwijl een overbroekje gewoon mee kan in de wasmachine en bestelde twee tegelijk. Ik waste ze, lanoliseerde ze drie keer en liet ze liggend drogen. Dat duurde even 48 uur, dus ik moest even geduld hebben om ze te kunnen testen.

Het wolbroekje heeft zijn vuurdoop meteen gehad met het eerste gebruik. Ik nam namelijk het risico om hem direct voor de nacht te gebruiken (en N. kan plassen ’s nachts hoor!). Spannend! De spanning was nergens voor nodig want voor het eerst hadden ik een droge kont tegen me aan liggen in de ochtend. YES! We bleven ze gebruiken en sinds toen hebben we eigenlijk niet echt lekkage meer gehad! Ja, een keer omdat ik de luier niet goed had omgedaan en nog een keer omdat N. écht flink had geplast tijdens een middagdutje. Hadden we dat eerder geweten!

En nóg een wolbroekje!

Inmiddels hebben we er nog een wolbroekje bij gekocht. Drie is namelijk wel handig. Eén in de was, één luchten (zo kun je na elke verschoning een ‘gelucht’ broekje gebruiken) en één aan. Soms ruikt het broekje naar urine, maar na een paar uren luchten is de geur helemaal weg. Wassen hoeft dus maar één keer in de twee weken (want dan blijft de geur wel een beetje hangen) óf wanneer er poep in zit. Ik vind de broekjes ook nog onwijs schattig staan en met het mooie weer van afgelopen tijd was dit dan ook gewoon haar ‘korte broekje’.

Ik ben om, wolletjes hebben mijn hart veroverd. Eerst al onder de wol slapen, nu ook nog wolbroekjes voor de dochter.. What’s next? Wollen rompers en pakjes? Of zal ik zelf wolbroekjes gaan breien? Wollen pantoffels voor mezelf deze winter? Wie weet. Het past in ieder geval goed bij mijn geitenwollen sokken imago, geen twijfel over mogelijk!

2 Comments

  • Resaarcle

    Ziet er superschattig uit! Fijn dat de lekkages verleden tijd zijn. Ik vond je intro ook wel leuk en herkenbaar, als medewasser der wasbare luiers.
    Volgens mij zou jij je gading wel eens kunnen vinden tussen de (kinder)kledij van shak-shuka.com (met al die wolliefde).

    • Jose

      Dankjewel! Ja, we kunnen wasbare luiers wel alleen maar ophemelen, maar er zitten natuurlijk ook ‘lastigere’ kanten aan ;). Dankjewel voor de tip! Ik zal eens rondneuzen op die website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *